Tuesday, November 20, 2012

Yüksek Performans İçin Kalçayı Geliştirme

Çoğu insan alt vücudun yani bacakların ve diğer alt kas gruplarının sporların büyük çoğunluğunda ne kadar önemli olduğunu bilir. Ama hangi kasların ve hangi hareketlerin bu performansı arttırmak için gerekli olduğu genellikle bilinmez. Bu makalede bu sorunlar hakkında konuşacağız.


Bacak kaslarımızı anterior(ön) ve posterior(arka) olarak ikiye kategoriye ayırabiliriz. Anterior'un en büyüğü quadriceps kas grubudur. Quadriceps kas grubu temel olarak iki hareketi yapmamızı sağlar:
  • Dizleri uzatmak
  • Kalçayı Kasmak
En büyük posterior kasları ise gluteus ve harmstring kas gruplarıdır.  Bu kaslarda temel olarak iki hareketi yapmamızı sağlar:
  • Kalçayı Germek
  • Dizleri Kasmak
Ortak olarak anlaşılmayan şey ise diz açıcı kasların(namı diğer quadsların) atletik performans açısından en önemli kaslar olduğudur. Bu kasların atletik performans açısından en önemli olan iki aktivitenin, yani koşu ve sıçramanın (bu hareketler için önemli kas quadslardır çünkü) birincil önemde olmasıdır. Bu iki hareket zaten atletizm'in temelini oluşturur.



Kalça kaslarını geliştirmek için deadlift, squat, lunges gibi egzersizleri ağırlık salonlarında uygulayabilirsiniz. Ağırlık seçimini yaparken kuvvet çalışmasına uygun bir seçim yapın ayrıca hareketi yaparken olabildiğince hızlı yapmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca kalça bölgeniniz patlayıcı gücünü geliştirebilmek için, kalça eklemini büktüğünüz pliometrik egzersizleri kullanabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment